Skip to main content

Cava: Het Bruisende Fenomeen!

Cava is Helemaal In!

Dé ster van het moment. Iedereen wil die heerlijke Spaanse bubbels! Maar waarom steekt Cava met kop en schouders boven de rest uit, zoals Crémants en Prosecco’s? Simpel: Cava drinkt heerlijk weg en heeft een super prijs. Voor een fractie van de prijs van Champagne, heb je top Cava. Echt een fenomeen nu!

Let op, Wijnboeren!

We hopen dat de wijnboeren niet over-enthousiast worden en daarmee niet te snel produceren voor de hype. Anders krijgen we straks Cava’s die te jong en zuur zijn. Niemand wil dat, toch?

Wat is Cava?

In 1872 knalde de eerste Cava-fles open, dankzij José Raventós in Barcelona. ‘Cava’ betekent ‘kelder’ en wordt traditioneel gemaakt. Zoals bij Champagne, staat er iets speciaals op de kurk: een vierpuntige ster. Minimaal negen maanden rijping, maar de echte klappers rijpen nog langer.

Waar Komt Cava Vandaan?

Niet alleen uit Catalonië, al komt 95% daarvandaan. Cava wordt ook gemaakt in Aragón, Navarra, en meer. San Sadurní de Noya is het hart van Cava. Die blends? Meestal Macabeo, Parellada, en Xarel.lo. Chardonnay en Pinot Noir zijn nieuwkomers. Rosé Cava? Dat is Garnacha en Monastrell’s terrein.

Hoe Zoet Is Jouw Cava?

Van superdroog (Extra Brut) tot lekker zoet (Dulce), er is een Cava voor iedere smaak. Die zoetheid? Die bepalen ze met de licor de expedición.

Licor de expedición

Licor de expedición is een speciale siroop die aan mousserende wijnen, zoals Cava en Champagne, wordt toegevoegd net voordat de definitieve kurk erop gaat. Deze siroop bepaalt in grote mate de zoetheid van de wijn. Het is een mix van wijn en suiker, en soms ook nog wat andere ingrediënten, afhankelijk van het recept van de wijnmaker.

Afhankelijk van de hoeveelheid suiker in de licor de expedición, transformeert de wijn van uiterst droog (Extra Brut) naar verrassend zoet (Dulce). Vooral deze stap is essentieel voor het uiteindelijke karakter van de wijn. Bovendien geeft het elke mousserende wijn een uniek tintje. Daarnaast speelt de suiker een sleutelrol in het bepalen van de smaak. Verder zorgt dit proces voor de veelzijdigheid in het aanbod van mousserende wijnen. Tot slot, zonder deze cruciale toevoeging zou elke fles mousserende wijn zijn unieke karakter missen.

Extra Brut: =< 6 gram suiker per liter
Brut: 6 tot 15 gram suiker per liter
Extra Seco: 12 tot 20 gram suiker per liter
Seco: 17 tot 35 gram suiker per liter
Semi-Seco: 33 tot 50 gram suiker per liter
Dulce: > 50 gram suiker per liter

Waar wacht je op? Duik in de wereld van Cava en ontdek jouw favoriet! Salud!

De waardering van www.aprobar.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 65 reviews.