Skip to main content

Zin in een duik in de boeiende wereld van wijn maken? Lees hier dan wat over Sur Lie.  Deze toffe methode is echt al eeuwenoud. Wat gebeurt er?  We laten de wijn gist opbouwen, recht in het vat, en rusten met die gistresten voor maanden. Klinkt goed toch?

Af en toe schudden we de boel op. Dat noemen we “bâtonnage”. Hierdoor mengt de wijn lekker met die gistresten. Vooral droge witte wijnen zijn hier dol op. Ze rijpen in eikenhouten vaten, die echt het verschil maken. Vroeger gingen we even de andere kant op en kozen voor makkelijker te onderhouden materialen zoals beton of inox. Maar wat denk je? Hout is helemaal terug voor topwitte wijnen!

Die gistcellen? Die zijn eigenlijk kleine helden die de wijn beter maken. Door ze tijdens de rijping te mengen, krijgt de wijn een rijkere smaak. Het maakt de wijn ook helderder en minder ‘houterig’. Plus, het helpt bij het in balans brengen van de wijn, waardoor die vervelende zwavelgeurtjes verminderen.

Maar let wel op! Te lang op die gistresten en je krijgt het tegenovergestelde effect. Gelukkig zorgt het hout voor speciale aroma’s zoals kokos, vanille, en kruidnagel. Echter, te veel hout en je wijn smaakt meer naar een boom dan naar wijn. Gelukkig vangen die gistcellen sommige van die te sterke geuren op, waardoor je wijn perfect in balans blijft. En bovendien, de rijping van de most “sur lie” is een oude oenologische praktijk. De Oenoloog weet exact wat ie moet doen om een perfecte wijn te creëren.

Kortom, Sur Lie is een kunst. Het draait allemaal om balans en het slim gebruiken van natuur en techniek om die perfecte slok wijn te creëren. Proost op de wetenschap achter jouw glas!

Nieuwsgierig? Hier vind je een speciaal door ons geselecteerde wijn die gemaakt is op de Sur Lie methode. Bestel, proef en ontdek welke smaken jij herkent in deze bijzondere fles.

Salud!

De waardering van www.aprobar.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 65 reviews.