Skip to main content

Chardonnay

De Chardonnay is een van de meest bekende druivensoorten voor het maken van witte wijn. De Chardonnay is wereldwijd de meest geliefde druif en staat overal garant voor aantrekkelijke witte wijnen. Hoewel deze druif wellicht het meest bekend is door de Franse Bourgogne regio is ook deze druif op meerdere locaties terug te vinden. Bij wijnbouwers is het een populaire druif omdat het een krachtige groeier is die vlot rijpt. Doordat hij vroeg uitloopt staat de Chardonnay druif in de meest noordelijke wijnstreken bloot aan de gevaren van nachtvorst. Men probeert dit probleem op te lossen door de wijngaarden met vuren te verwarmen. Aan de andere kant is het in heel warme streken een reële mogelijkheid dat de druiven door de hitte overrijp worden. Op tijd oogsten is hier dus van groot belang.

De Chardonnay is van oorsprong een Bourgondische druif, maar het succes van deze druif viel natuurlijk ook buiten de landsgrenzen van Frankrijk op. Toch ging er nog aardig wat tijd overheen voordat men de druif naar andere landen verhuisde. Italië was er wat dit betreft vroeg bij. In de wijngaarden van Toscane staat hij al meer dan honderd jaar en tegenwoordig komt men de Chardonnay druif in de meest andere Noord-Italiaanse wijngebieden tegen.

In Spanje komt deze druif met name voor in de Penedés. Daarnaast wordt deze druif ook regelmatig gebruikt bij het maken van mousserende wijnen zoals cava. De droge wijnen waarin deze druif verwerkt is, zijn over het algemeen vol en aromatisch van smaak. Deze druif is vaak te herkennen in wijnen door de kenmerkende geurtonen van tropisch fruit, meloen en honing.

De waardering van www.aprobar.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 49 reviews.