Skip to main content
Blog

Schroefdop of Kurk?

By 13 september 2019september 24th, 2021No Comments

Een wijnfles met een schroefdop of een kurk.

Hoewel er wat mij betreft niks boven het “geplop” van een kurk gaat bij het openen van een heerlijke fles wijn, zien we tegenwoordig steeds meer flessen die zijn afgesloten door middel van een schroefdop.
Wat is nou eigenlijk beter? Alles heeft z’n voors en z’n tegens. Zo ook het gebruik van de schroefdop en de kurk.

De voordelen van een kurk op een rijtje:

Ten eerste, wat ik al schreef: Bij het openmaken van de fles klinkt er een feestelijk “plop” geluid. Dit maakt het ontkurken van een fles altijd tot een bijzonder momentje.
En vervolgens: Kurk is een plantaardig product en is elastisch en soepel. Hierdoor hecht de kurk zich makkelijk aan de fles. Bovendien is de kurk poreus. Hierdoor kan de wijn in de fles net genoeg ademen om de wijn zijn ‘bouquet’ te laten ontwikkelen.

De nadelen van kurk:
Kurken zijn duur. Voor een goede kurk betaalt de wijnmaker zo’n 1 euro. Je kunt dus wel nagaan dat een fles wijn van € 3,95 in de supermarkt niet veel soeps kan zijn. Reken maar uit: invoerrechten, de fles, het etiket, de inhoud, de winst voor de wijnmaker én de kurk…. en dan heb ik het nog niet eens over de winkelier die er ook nog iets aan wil verdienen.

Nog een nadeel: Het kan soms voorkomen dat de wijn naar kurk smaakt. Dat kan trouwens ook bij dure wijnen het geval zijn. De oorzaak zit ‘m in de bacteriën die in het natuurproduct kurk zitten. Ondanks de goede voorzorgmaatregelen die men neemt bij het kurken kan het een heel enkele keer voorkomen dat de wijn een muffe geur en smaak heeft gekregen vanwege de kurk. Je zegt dan, de wijn heeft kurk. Goed om te weten: mocht je bij aProbar een fles treffen die kurk heeft, breng ‘m terug dan krijg je natuurlijk gelijk een andere. Maar dit terzijde.
Nog een klein nadeeltje voor sommige horeca: Het ontkurken van flessen kost nou eenmaal wat meer tijd dan het losdraaien van een schroefdop achter de bar.

De afgelopen 15 jaar wordt er steeds meer wijn gedronken. De vraag naar kurk steeg daardoor enorm. Portugal, wat bekend staat als de grootste kurkproducent, kon de vraag nog maar moeilijk aan. Vandaar dat men is gaan zoeken naar alternatieven. En tadá: de schroefdop steekt steeds vaker de kop op. Al vanaf de jaren 60 experimenteerde men hiermee maar vanaf zo’n 15 jaar geleden kunnen we er niet meer omheen.

De voordelen van de schroefdop:
De schroefdop kan geen kurkgeur achterlaten, is goedkoper en is makkelijk te openen. Persoonlijk vind ik de schroefdop handig omdat ik de fles dan makkelijk in de koelkast kan neerleggen, zonder dat ik bang hoef te zijn dat de inhoud van de fles mijn koelkast in sijpelt.
Handig voor de horeca, op feesten en partijen.

Nadeel van de schroefdop:
Het ziet er minder “ambachtelijk” uit dan een fles met een kurk en heeft een wat goedkopere uitstraling.
Je mist het “plopmoment” bij het openmaken.
De wijn onder de schroefdop kan veelal niet ademen, waardoor de wijn niet verder kan rijpen en tot z’n volle glorie kan komen. Voor jonge wijnen die niet lang bewaard hoeven te worden is dit trouwens geen probleem.
Resumé:
Een fles met een kurk of een schroefdop blijft een persoonlijke keuze. En waarom zou je eigenlijk kiezen? Als je het één doet hoef je het ander niet te laten. De ene keer kies je voor gemak en de andere keer kies je voor charme.
Ik zeg: Salud, op je gezondheid!

 

De waardering van www.aprobar.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 58 reviews.