Skip to main content

Biologische wijnbouw

Biologische wijn. Hoe wordt het gemaakt.

Biologische wijn is geproduceerd volgens strenge normen en procedures die ervoor zorgen dat het milieu zo min mogelijk belast wordt. Door middel van dit artikel gaan we je uitleggen hoe biologische wijn precies gemaakt wordt en wat de voordelen zijn van het kiezen voor biologische wijn.

Het belang van biologische wijn

Biologische wijn wordt steeds populairder, en terecht! Door te kiezen voor deze bijzondere vorm van wijn draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar geniet je ook van wijnen die puur en eerlijk zijn geproduceerd. Bij het maken van deze wijn komen er namelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan te pas, waardoor de druiven op een natuurlijke manier kunnen groeien.

Biologische wijngaarden

Het proces begint bij de biologische wijngaarden, waar de druiven volgens strikte richtlijnen zijn geteeld. De bodem is gevoed met natuurlijke meststoffen en men gebruikt natuurlijke methodes om ongedierte te bestrijden. Dit zorgt ervoor dat men alleen de beste druiven oogst, wat resulteert in kwalitatief hoogwaardige wijnen.

Handmatige oogst

Bij het plukken van de druiven gebeurt vaak handmatig, omdat dit de kwaliteit van de druiven ten goede komt. Met de hand kan men de rijpe druiven zorgvuldig selecteren zodat alleen de beste exemplaren in de wijn terechtkomen. Dit zorgt voor een optimale smaak en aroma.

Vinificatieproces

Als na de oogst de druiven zijn geperst fermenteert men vervolgens wordt het sap in roestvrijstalen tanks of houten vaten. Tijdens dit vinificatieproces wordt er dan ook geen gebruik gemaakt van kunstmatige toevoegingen of chemische middelen. Alles gebeurt op een natuurlijke manier, waardoor de pure smaak van de druiven behouden blijft.

Certificering en controles

Om ervoor te zorgen dat een wijn daadwerkelijk biologisch is, moet deze voldoen aan strenge eisen en certificeringen. Onafhankelijke instanties voeren daarom regelmatig controles uit om te controleren of de wijnproducenten zich houden aan de biologische normen. Mede hierdoor hebben consumenten de zekerheid dat de wijn die ze drinken ook daadwerkelijk een biologische is.

Conclusie

Biologische wijn is op een milieuvriendelijke en eerlijke manier geproduceerd, waarbij er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan te pas komen. Het resultaat is een wijn die puur van smaak is en waarvan je met een gerust hart kunt genieten.

In bovenstaand artikel hebben we beschreven hoe men biologische wijn maakt.  Het bevat gedetailleerde informatie over het proces, van de biologische wijngaarden tot het vinificatieproces. Daarnaast hebben we de voordelen willen benadrukken van het kiezen voor deze bijzondere manier van wijn maken. Kies bewust en geniet van eerlijke wijnen!

Ontdek de zorgvuldig voor jou geselecteerde biologische wijnen van aProbar  hier

De waardering van www.aprobar.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 65 reviews.